LITT OM MEG
BIBLIOGRAFI
SKREDULYKKER
BJØRN OG ULV
KONTAKTINFO

Skredulykker i Norge
- en historisk dokumentar om de mest alvorlige leirskred, snøskred og fjellskred som har rammet oss de siste 500 år
Tun Forlag, utgv. oktober 2006

I Norge er skred den mest vanlige og mest alvorlige naturkatastrofe. Bare i løpet av de siste 200 år har nesten 2500 mennesker mistet livet i skredulykker.

De fleste forbinder skred med steile fjell, bratte lier eller høye elvebredder, men faktum er at skredulykker kan forekomme nesten over alt i landet. Mange av de store katastrofene har for eksempel vært enorme leirskred i relativt flate områder i Trøndelag og på Østlandet. De største er Gauldalskredet som i 1345 krevde ca. 500 liv, mens 116 omkom i Verdalskredet i 1893.

Mest kjent er kanskje de store fjellskredene på Nord-Vestlandet, Loenulykkene i 1905 og 1936 og Tafjordulykka i 1934. Her falt store partier av fjellet ned i vannet/fjorden og forårsaket kjempebølger på opptil 74 m, tsunamier som med ødeleggende kraft slettet bygder fra kartet og krevde mange 10-talls menneskeliv. Mindre kjent er den enorme tsunamien som rammet steinaldermennesker rundt hele Nordsjøen, da det for åtte tusen år siden gikk et enormt undersjøisk ras i Norskehavet.

Alt dette og mer til kan du lese i denne spennende boka om norsk skredhistorie. Naturkatastrofer har vært et forsømt kapittel i norske historieverk, og dette er den første samlede oversikt over skredulykker i Norge de siste 500 år. Gjennom over 10 år har forfatter og lokalhistoriker Astor Furseth, på oppdrag for Norges geologiske undersøkelse (NGU), samlet inn fakta om skred fra kirkebøker, tingbøker, matrikler og andre offisielle skriftelige kilder. I tillegg har han også brukt sagn og muntlige overleveringer i sitt arbeid.

I tillegg til fakta og historiske foto fra de enkelte ulykkene, skildrer forfatteren vanlige folks opplevelser og reaksjoner på den sjokkerende tragedie en skredulykke er. Knapt noe kan være mer uhyggelig og redselsfullt enn det å bli utsatt for et skred.


Kjøp boka på Boktunet.no
Få boka direkte fra forlaget for kr. 399,00
Bestill her >>


Den glemte katastrofen
Omtale av Skredulykker i Norge i Aftenposten
Lenke til artikkel i aftenposten.no >><< Tilbake